Miriam geboren!

Vandaag is ze alweer 3 weken! Het wordt dus wel tijd voor een berichtje op onze website. Ruim 3 weken geleden braken onverwachts de vliezen bij Mariëtte. Het was 5 weken voor de uitgerekende datum. We belden Marie, de doula die bij de bevalling zou zijn en ons zou helpen met de taal. Ze overlegde met het ziekenhuis in Semarang en we moesten komen. Midden in de nacht. Gelukkig kon er iemand van ons team hier in ons huis komen slapen, zodat we Matthias niet wakker hoefde te maken.

In het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat Mariëtte wel een paar dagen moest gaan blijven. Eerst moest ze medicijnen krijgen om de longetjes van Miriam te laten rijpen en antibiotica. Na 2 dagen zou de bevalling worden opgewekt. Dat is ook zo gebeurt en op maandag 14 december werd Miriam geboren. Ze maakte direct een goede start en ze had een goed gewicht van precies 5 pond, dus dat was echt fijn. Ze hoefde niet in de couveuse. De suiker was wel wat laag, daarom konden we pas de volgende dag naar huis en thuis hielden we dat verder in de gaten.

Ondertussen begon ze ook wat geel te zien en de bilirubinewaarden stegen helaas iedere dag. Dus zaterdag was het zo hoog dat we toch echt terug moesten naar het ziekenhuis, omdat Miriam onder de lamp moest. Kinderen worden zonder moeder opgenomen, dus Mariëtte is naar een hotel vlakbij het ziekenhuis gegaan. Willem ging na een dag weer terug naar huis met Matthias en Mariëtte bleef in Semarang. Uiteindelijk werden het 5 dagen in het ziekenhuis en mochten we de dag voor kerst eindelijk naar huis. Heerlijk!

We zijn dankbaar voor alle hulp die we kregen, want het was soms best lastig met een taal die je nog niet zo goed beheerst, maar vooral ook een andere cultuur. Mariëtte was de enigste moeder die de hele dag bij haar kind zat. Maar hier zijn ze dat niet gewent, ook niet dat moeders zelf luiers kunnen verschonen en dit zelfs graag doen als dit het enigste moment is om je baby even vast te kunnen houden… Een klasgenoot die dokter is en een vriendin hebben ons geholpen met adviezen en Marie heeft geholpen om alles helder met de arts te communiceren. Dat was echt heel fijn allemaal. Na een paar hectische weken is de rust weer teruggekeerd hier in huis. We hebben vreemde kerstdagen gehad zo, maar we zijn erg dankbaar dat Miriam het zo goed doet.

Inmiddels is ze al bijna een pond zwaarder en ziet ze er uit als Hollands welvaren. Ze drinkt goed en lijkt weinig last meer te hebben van de weken die ze eigenlijk nog in haar moeders buik had moeten zitten. Matthias is heel lief voor haar. Hij heeft weinig last van jaloezie gehad, meer van angst dat Mariëtte weer weg ging. Maar hij leek het vrij goed te begrijpen allemaal. Hij geeft kusjes en gaat vaak even bij haar kijken. Hij is helemaal trots op z’n kleine zusje.